Dicţionar - Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » Dicţionar » vedismul Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro
A
B
C
D
E
F
G
H
I
Î
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
Ş
T
Ţ
U
V
W
X
Y
Z

vedismul

— este cea mai veche formă de religie a Indiei; numită şi religia vedică, îşi ia numele de la cărţile ei sfinte. Vedele (vedae). Şirul religiilor care au apărut în această ţară cu străveche civilizaţie, sunt în ordine cronologică următoarele: vedismul, brahmanismul, jainismul, budismul şi hinduismul. Toate religiile Indiei au la bază vechea religie vedică, din care au evoluat, împrumutând una din alta idei doctrinale şi morale, pe care le-au adaptat principiile noii religii în dezvoltare. Astfel brahmanismul este opera brahmanilor (categorie de preoţi vedici), care au căutat să sistematizeze vechea religie vedică, ajunsă la concepţii religioase noi şi deosebite de cele din vedism. Din sânul brahmanismului au apărut în acelaşi timp jainismul şi budismul, prin sec. VI î.Hr., şi considerate mai puţin religii, cât şi două mari secte brahmane. Hinduismul este vechea religie vedică, sistematizată în perioada brahmană şi adaptată la situaţiile noi, create de apariţia jainismului şi budismului. Această continuitate vedică şi marile tangente ale acestor religii, rezultă din ideile de bază care le sunt comune: aspiraţia la fericirea absolută, la care omul poate ajunge prin împlinirea a diferite practici şi ritualuri, rezumate în esenţă la lepădarea de sine, renunţarea la toate plăcerile materiale, pasivitate în faţa durerilor şi bucuriilor vieţii, contopirea cu rugăciunea, până la realizarea înţelegerii spiritului absolut, în care trebuie să se scufunde. Acest spirit universal este numit: Marele Tot, Brahma, Nirvana. Spre a ajunge la acest spirit, omul trebuie să suporte mai multe reîncarnări până la purificarea absolută, care să-l facă vrednic de moarte, de întoarcerea veşnică în Spiritul absolut, universal. Aceste religii au aceeaşi trăsătură sceptică, afirmând că viaţa e un nonsens, fiind doar un lanţ neîntrerupt de suferinţe. Cu cât se respectă legile morale de renunţare la tot, cu atât se scurtează numărul reîncarnărilor şi, deci, suferinţa şi drumul care duce la nonexistenţă, adică la fericirea supremă. Cărţile sfinte, de la care şi-a luat numele vedismul, străvechea religie a Indiei, sunt numite într-un singur cuvânt Veda. Veda înseamnă „ştiinţă“, „cunoaştere“ şi cuprinde o vastă literatură în versuri şi în proză, împărţită în trei mari categorii de scrieri: Vedele propriu-zise în număr de patru, Brahmanele, care sunt comentarii ale Vedelor şi Sutras, culegeri de învăţături morale şi reguli privitoare la ritualul cultului public şi particular. Această literatură, veche de milenii, a circulat pe cale orală şi a fost fixată în scris, în limba sanscrită, se crede, începând din mileniul II î.Hr., între anii 1800-800 î.Hr. Prin această literatură poate fi cunoscut vedismul. Vedele propriu zise sunt în număr de patru: Rig-Veda, Sama-Veda, Yajur-Veda şi Atharva-Veda.
  • RIG-VEDA (Veda imnelor de laudă) este o colecţie de imne şi rugăciuni, care se rostesc la sacrificiile aduse zeilor. Rig-Veda cuprinde 10 cărţi cu 1020 de imne, cu o vechime de câteva milenii. Dintre aceste imne sunt celebre Imnul creaţiei şi Poemul filozofic, care cuprind idei despre originea lucrurilor. Unele imne au caracter filozofic, altele teologic, acestea din urmă fiind de mare valoare pentru cunoaşterea religiei vedice (zei, ritualuri cultice ş.a.).
  • SAMA-VEDA (Veda cântecelor) cuprinde imnele ce se cântau în timpul ritualului sacrificiilor, imne ce au fost puse pe note foarte târziu.
  • YAJUR-VEDA („Veda formulelor sacrificiale“) este un manual de formule şi îndrumări pentru aducerea sacrificiilor.
  • ATHARVA-VEDA („Veda Atharvanilor“), adică Veda preoţilor legendari ai focului, care ar fi compus conţinutul cărţii, cuprinde: formule magice, descântece, exorcisme pentru diferitele necesităţi ale credincioşilor — la naştere, moarte, momente din viaţă etc. — , prin intermediul cărora se pot cunoaşte diferitele aspecte de viaţă ale vechilor indieni.
  • BRAHMANELE, care sunt comentarii la Veda şi sunt scrise mai târziu, precum şi cartea Sutras ajută, de asemenea, la cunoaşterea şi înţelegerea religiei vedice
.

Vezi şi brahmanele


Site-ul Institutului cultural-misionar TRINITAS
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact