INSCRIPTII GRECESTI si LATINE DIN SEC. IV–XIII DIN TRANSILVANIA – Bratei – (jud. Sibiu)
INSCRIPŢII GRECEŞTI ŞI LATINE
DIN SEC. IV–XIII DIN TRANSILVANIA

Bratei
(jud. Sibiu)



   Pe teritoriul comunei s-au descoperit două aşezări, una din seco­lele IV–VII, alta din secolele IV–VIII, XII-XIII şi patru necropole: 1. din secolele IV–V; 2. din secolele VII–VIII; 3. din secolele VI–VII (gepidică); 4. din secolele V–VII. Cu ocazia săpăturilor au ieşit la iveală numeroase locuinţe (bordeie), vase, unelte de metal şi os, monede din secolele II, IV, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, cruci de bronz, catarame etc. Descoperirile arheologice de la Bratei atestă conti­nuitatea populaţiei autohtone în Transilvania după părăsirea Daciei de către armata şi administraţia romană.

Eug. Zaharia, Dacia, N.S., 15, 1971, p. 269–287; Ligia Bârzu, Continuitatea popu­laţiei autohtone in Transilvania in secolele IV–V (Cimitirul I de la Bratei) Bucu­reşti, 1973.


434 A
Fragment de vas, din pastă cenuşie, descoperit în anul 1969, la mormîntul 358, din cimitirul I. Pe faţă poartă o literă zgîriată în pasta arsă.
Secolele IV–V.

Ligia Bârzu, Continuitatea populaţiei autohtone in Transilvania in secolele IV– V (Cimi­tirul I de la Bratei), Bucureşti, 1973, p. 199 (descriere), p. 295, pl. XIV, 13 (desen).

Litera făcea parte dintr-o inscripţie mai mare, care indica, probabil, numele proprietarului vasului. Deşi redusă la o literă, inscripţia capătă importanţă în cadrul numeroaselor materiale arheologice descoperite la Bratei şi care atestă continuitatea populaţiei autohtone şi după pără­sirea Daciei.


Înapoi Sus