INSCRIPTII GRECESTI si LATINE DIN SEC. IV–XIII DIN TRANSILVANIA – Poian – (jud. Covasna)
INSCRIPŢII GRECEŞTI ŞI LATINE
DIN SEC. IV–XIII DIN TRANSILVANIA

Poian
(jud. Covasna)



   Aşezată la graniţa sud-estică a provinciei Dacia, com. Poian este cunoscută în literatura de specialitate prin descoperiri din epoca romană: unelte, diverse obiecte şi un sesterţ de la împăratul Traian. În anii din urmă aici s-au făcut săpături arheologice, cu care ocazie a ieşit la iveală o aşezare din perioada prefeudală, cu locuinţe rectangulare (semibordeie) aparţinînd la doua faze: 1. secolul al VI-lea; 2. secolele VIII–IX. În locuinţe au fost descoperite vase ceramice lucrate cu mîna, de tradiţie dacică, ornamentate cu simboluri creştine (cruci şi chrisma). Descoperi­rile arheologice de la Poian atestă prezenţa aici a populaţiei daco-romane creştine.

Székely Zoltán, Eléments byzantins dans la civilisation matérielle des VI– VIIIe siecles dans le sud-est de la Transylvanie, Dacia, N.S., 15, 1971, p. 353–358.


433 A
Muzeul din Sfîntul Gheorghe. Vas ceramic (a) descoperit pe teritoriul comunei Poian, în locul numit "Rîpa de piatră", cu ocazia săpăturilor din semibordeiul nr. 5, aparţinînd primei faze din aşezarea prefeudală datată în secolul al VI-lea. Vasul e lucrat cu mîna din pastă conţinînd nisip şi pietricele şi are culoare negricioasă. Gîtul vasului este decorat cu o bandă de linii în val, iar pîntecele cu cerculeţe, executate, probabil, cu un vîrf de pai. Cerculeţele sînt astfel dispuse că formează rozete sau cruci, iar pe partea cea mai bombată a pîntecelui vasului, o linie orizon­tală, între banda de linii în val şi cea din cerculeţe se află litera X, trasată în pasta crudă, şi care pare să fie o chrisma, realizată stîngaci. Sub linia de cerculeţe sînt două cruci, trasate, de asemenea, în pasta crudă.
Dimensiuni: înălţimea 0,138 m; diametrul buzei: 0,08 m; diametrul fundului: 0,055 m.
   În bordeiul 19, aparţinînd, de asemenea, primei faze a aşezării prefeudale, s-a descoperit în anul 1967 un fragment ceramic (b), care are, trasate în pasta crudă, litere greceşti în monogramă.
Secolul al VI-lea.

Székely Zoltán, Dacia, N.S., 15, 1971, p. 353–358, fig. 1, 2, fig. 3, fig. 4 (foto şi desen).

a    X(ριστός)?
     "Cristos".

b    NIKA
     "Învinge".

Informaţia asupra fragmentului ceramic (b) ne-a fost oferită de Eugenia Zaharia.
   Vasul decorat cu cruci şi chrisma, precum şi fragmentul, ceramic cu inscripţie se încadrează într-o serie de alte descoperiri creştine de la Poian şi din regiunea învecinată şi au aparţinut populaţiei daco-romane. Toate aceste descoperiri sînt deosebit de importante pentru problema continuităţii în Transilvania (v. studiul lui Székely Zoltán).


Înapoi Sus