INSCRIPTII GRECESTI si LATINE DIN SEC. IV–XIII DIN MOLDOVA – Trusesti – (jud. Botosani)
INSCRIPŢII GRECEŞTI ŞI LATINE
DIN SEC. IV–XIII DIN MOLDOVA

Truşeşti
(jud. Botoşani)



   Importantă aşezare cu urme de locuire din epoca preistorică pînă în perioada feudală timpurie. La cea 1,5 km spre sud de dealul "Ţuguieta", la locul numit "Pe Cuha", situat pe panta joasă a văii secundare deschise spre albia majoră a Jijiei, se întinde o aşezare din epoca migraţiei popoa­relor (secolele III–IV). Cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate în anul 1954 s-au descoperit urme de locuinţe, fragmente ceramice şi cuptoare de ars ceramică, datînd din secolele III–IV. Între descoperiri se semna­lează şi un gît de amforă cu inscripţie, trasată cu vopsea roşie.

SCIV, 6, 1955, p. 172–177, 193.


447
Muzeul de istorie şi arheologie, Iaşi. Gît de amforă cu o toartă, descoperit în anul 1954, cu ocazia săpăturilor de la "Cuha" şi anume printre mate­rialele de la cuptorul de ars ceramică nr. 2. Pasta este de bună calitate şi are culoarea gălbuie; inscripţia a fost trasată cu vopsea roşie.
Secolele III–IV.

SCIV, 6, 1955, p. 176–177, fig. 7,7 a (desen).

Μακά-
ριο[ς]

Inscripţia poate indica pe proprietarul vasului sau pe producător. Vasul a fost importat din Imperiul romano-bizantin şi aceasta indică legături comerciale cu sudul, purtate de o populaţie locală stabilă (v. nr. 443–446). Despre Makarios, v. nr. 154.


Înapoi Sus