ROSTIRI - Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » ROSTIRI » Ştiri » ADUCEREA DE LA SFÂNTUL MUNTE ATHOS LA MĂNĂSTIREA DERVENT A UNEI COPII A ICOANEI FĂCĂTOARE DE MINUNI “AXION ESTIN” Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro

ADUCEREA DE LA SFÂNTUL MUNTE ATHOS LA MĂNĂSTIREA DERVENT A UNEI COPII A ICOANEI FĂCĂTOARE DE MINUNI “AXION ESTIN”

[ Clasat în: Array ] [ Data Publicării: 2014-06-10 17:45:00 ]
[ Click pe acest link:: ]
Miercuri 11 iunie 2014, ora 17, va sosi la Dervent, din Sfântul Munte Athos, copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Axion Estin”. Ea este darul părinţilor români care vieţuiesc la mănăstirea Vatopedu pentru mănăstirea Dervent şi va fi adusă de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Arhimandritul Andrei, stareţul mănăstirii Dervent.

Istoria Icoanei Maicii Domnului “Axion Estin”

Icoana Maicii Domnului numită „Axion Estin”, ceea ce înseamnă „Cuvine-se cu adevărat (Vrednică Eşti) ”, este cea mai veche din întreg Sfântul Munte Athos şi una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă. Această icoană este legată de o minune petrecută în anul 980, într-o chilie din apropiere de Careia, în care vieţuia un părinte, împreună cu ucenicul său.

Înaintea acestei icoane ne-a fost dăruita rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat” printr-o îngerească minune şi întâmplare ca aceasta:

Părintele a trebuit să plece la o piveghere de toată noaptea în Careia şi i-a dat ascultare ucenicului său să cânte singur laudele şi slujba de noapte. Ucenicul a făcut întocmai cele spuse de bătrân.

În timpul nopţii, în vremea rugăciunii sale, ucenicului i-a apărut Sfântul Arhanghel Gavriil, în chipul unui călugăr pelerin. Călugărul s-a prezentat ca având numele de Gavriil şi a cerut tânărului monah să-l primească şi pe el la priveghere.

În vremea Cântării a noua de la Canoane, ucenicul a cântat „Ceea ce eşti mai cinstită ”, după rânduială. Venind rândul îngerului, acesta a spus „Noi aşa ne rugăm” şi a cântat cântarea: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi maica Dumnezeului nostru” la care a adăugat şi rugăciunea deja ştiută, anume: „Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărim”.

În toată această vreme, icoana s-a umplut de lumină negrăită. Pentu a întregi minunea, îngerul a cerut o lespede de piatră pe care a însemnat cu degetul rugăciunea, dupa care s-a făcut nevăzut.

Amintirea acestei minuni se face în fiecare an în ziua de 11 iunie, cu priveghere de toată noaptea, în biserica Protaton din Careia, unde se află icoana.




Site-ul Sfaturi Ortodoxe
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact