Site-ul Arhiepiscopiei Tomisului
Acest website apare cu binecuvântarea
IPS Dr. TEODOSIE Arhiepiscopul Tomisului

IPS Dr. TEODOSIE
Arhiepiscopul Tomisului

Image
În curând se vor împlini 30 de ani de când arhimandritul Elefterie Mihail, ctitorul Mănăstirii Dervent a trecut la cele veşnice.
Image
"Sfânta Cruce nu este pusă de mână omenească ci creşte natural din pământ. La ea se vindecă numai oamenii bolnavi. Aceşti oameni, când se aduc aici, îi aşez în interiorul paraclisului. Se închină Sfintei Cruci, le citesc câteva rugăciuni şi-i ung cu untdelemn din candelele neadormite. După aceea îi las lângă Cruce câteva zile şi nopţi căci dormind, prin vis, majoritatea se tămăduiesc după cum am multe exemple. Iar la Crucea de afară se vindecă numai animalele bolnave. Se aduc şi se priponesc lângă ea şi după o noapte se vindecă". Aşa povestea, cu câteva zeci de ani in urmă, Protosinghelul Anastasie Negară, unui doritor de adevăr.
Image
Icoana după ce se sfinţeşte, devine un chip viu, pentru că este reprezentarea sfântului sau a lui Dumnezeu, dar prin stropirea cu apă sfinţită şi prin însufleţirea cu harul Sfântului Duh, icoana devine o fereastră către Lumea Cerească, devine sfântă, devine o parte din cer. Iată că icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent este cea pe care ea a considerat-o ca fiind potrivită pentru a se apropia mai mult de noi, iar pe noi să ne apropie de Dumnezeu.
Image
Vom aminti acum şi despre un alt dar Sfânt al lui Dumnezeu dat oamenilor, dar ce se află într-o oază de linişte şi binecuvântare din Sud-vestul Dobrogei, la Mănăstirea Dervent.
Venind dinspre Ostrov, însoţit prin încremenirea fierbinte a locului doar de curgerea senină a Dunării, călătorul zăreşte la un moment dat un deal ce se termină aproape de soare cu turlele strălucitoare ale unei biserici. Apropiindu-se de acest loc, care sfidează cu măreţie pustietatea din jur, călătorul va fi plăcut surprins să observe un complex monahal care uneşte într-o armonioasă împletire trecutul şi prezentul, istoria şi spiritualitatea, tradiţia şi contemporaneitatea.
Realizator: Serban Petrescu
ROSTIRI
Revista Mănăstirii Dervent
Mănăstirea Dervent a editat o Agendă Creştin Ortodoxă de birou având 240 pagini cu coperţi negre, imitaţie de piele, care cuprinde:
  • Sărbătorile şi rânduielile bisericeşti,
  • Indicativele telefonice naţionale şi internaţionale dimpreună cu harta orelor pe glob corespunzătoare orei 12 Greenwich,
  • Tabel cu distanţele în km între principalele oraşe din ţară şi din Europa,
  • Calendar perpetuu,
  • Calendar cu zilele de post,
  • Calendarul bisericesc pe luni cu sfinţii fiecărei zile,
  • Rugăciuni la diferite trebuinţe,
Arhiepiscopia Tomisului Sfânta Mănăstire Dervent, Jud. Constanţa

Către: Obştea Sfintei Mănăstiri Vatopedu

Noi, obştea Mănăstirii Dervent, dimpreună cu dreptmăritorii creştini români, am aflat cu surprindere şi cu întristare despre gestul autorităţilor elene de a-l aresta pe Arhimandritul Efrem, stareţul Mănăstirii Vatopedu, în ajunul sfintei sărbători a Naşterii Domnului.
Preluat de pe site-ul ortodox Razbointrucuvant.ro Scrisoarea Înaltpreasfinţitului Teofan de susţinere a părintelui Efrem

Preacuvioşiei Sale,
Preacuviosului Părinte EFREM,
Stareţul Sfintei Mănăstiri Vatoped
şi cinstitei sale obşti

Preacuvioase Părinte Stareţ Efrem,
Venerabilă obşte a Sfintei Mănăstiri Vatoped,

Cu puţin timp înainte de Sărbătoarea Naşterii Domnului am aflat despre decizia autorităţilor judiciare elene cu privire la emiterea unui mandat de arestare preventivă a Preacuvioşiei Voastre, părinte duhovnicesc a peste 100 de vieţuitori ai Sfintei Mănăstiri Vatoped.

Tabara Internationala de creatie contemporana ce are loc anual la Manastirea Dervent a ajuns la editia a 7-a - o editie dedicata in exclusivitate picturii - si se desfasoara in acest loc special pe parcursul intervalului 9-19 iulie 2012. Artistii invitati au devenit deja comunitate prin intermediul temei propuse , “Peisaj la Dervent”, care ii uneste in preocupari, descoperirea si recompunerea locurilor spre a deveni o marturie peste timp, asa cum au fost intelese, analizate si sublimate de catre ochiul atent al autorilor.

Colectia de pictura a manastirii se va imbogati asadar cu un numar consistent de peisaje ce povestesc intr-un limbaj propriu despre lumina si ambianta inconfundabila a incintei, despre vecinatatile dealurilor si apelor, despre continua rugaciune transmisa cerului printr-un ritm bine controlat arhitectural prin intermediul volumelor si culorilor acestei asezari monahale.

Structura taberei din acest an a fost gandita astfel incat fiecare sectiune a activitatii de creatie, cu tot ceea ce presupune, sa devina o premiera: cei 17 plasticieni constituie un parteneriat intre creatori romani si cei din Republica Moldova, membrii ai uniunilor de creatie nationale, cadre universitare la Academia de Muzica, Teatru si Arta Plastica din Chisinau (AMTAP) si Universitatea OVIDIUS - Facultatea de Arte din Constanta, precum si cativa proaspeti absolventi ai ambelor structuri universitare de invatamant artistic.

ADUCEREA DE LA SFÂNTUL MUNTE ATHOS LA MĂNĂSTIREA DERVENT A UNEI COPII A ICOANEI FĂCĂTOARE DE MINUNI “AXION ESTIN”

Miercuri 11 iunie 2014, ora 17, va sosi la Dervent, din Sfântul Munte Athos, copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Axion Estin”. Ea este darul părinţilor români care vieţuiesc la mănăstirea Vatopedu pentru mănăstirea Dervent şi va fi adusă de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Arhimandritul Andrei, stareţul mănăstirii Dervent.

ANUNŢ ÎN LEGĂTURĂ CU COMPLETAREA FONDULUI DOCUMENTAR EXISTENT ÎN ARHIVA MĂNĂSTIRII CU PRIVIRE LA VIAŢA ŞI FAPTELE PĂRINTELUI ELEFTERIE MIHAIL
În curând se vor împlini 30 de ani de când arhimandritul Elefterie Mihail, ctitorul Mănăstirii Dervent a trecut la cele veşnice.

Reper fundamental în istoria Mănăstirii Dervent, cu o judecată luminată de Duhul Sfânt asupra lumii trecute şi prezente, mare iubitor al Bisericii şi al oamenilor, viaţa părintelui Elefterie, pusă în slujba adevărului, binelui şi a moralei creştine, conferă sens şi identitate obştii noastre şi este un exemplu demn de urmat de întreaga societate.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat 16 canonizări
Comunicatul integral:

Biroul de presă al Patriarhiei Române a emis un comunicat cu noile decizii luate de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 11-12 iulie. Sinodalii au aprobat 16 canonizări.

Biblia Anania
BIBLIA ANANIA în format PDF

recomandată pentru dispozitive mobile

Facebook

Protecţia datelor personaleTermeni şi Condiţii de Utilizare