DUMNEZEIASCA LITURGHIE A SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR Arhiepiscopul Constantinopolului

Sfânta Liturghie este Taina Tainelor
Punctul culminant al acestor lucrări este Sfânta Liturghie, Taina Tainelor, Taina actualizării lucrării mântuitoare a lui Hristos şi a unirii depline cu El, Taina împlinirii Bisericii ca Trup al lui Hristos şi a intrării ei în Împărăţia lui Dumnezeu. La Sfânta Liturghie Duhul Sfânt introduce realitatea eshatologică a Împărăţiei în istorie schimbând istoricitatea liniară în prezenţă. Trecutul şi viitorul sunt astfel unite într-o realitate unică şi indivizibilă realizându-se o sinteză a istoricului şi eshatologicului .
Sfânta Liturghie - Taina lui Hristos
Sfânta Liturghie este o anamneză, o pomenire a faptelor mântuitoare ale lui Dumnezeu începând de la creaţie şi, în primul rând, a lucrării mântuitoare a lui Hristos. Dar această pomenire nu este o simplă comemorare ci o actualizare a evenimentelor. În Liturghie are loc o epifanie şi o dezvăluire crescândă a prezentei lui Hristos Cel Întrupat, Răstignit, Înviat şi Înălţat dar şi ca Cel ce va să vină. Liturghia este "Evanghelia mereu actualizată" .
Sfânta Liturghie - Taina Bisericii
În Liturghie Hristos e prezent în mijlocul Bisericii Sale, a adunării credincioşilor. Nu îl întâlnim ca inşi singuratici ci ca mădulare ale trupului Său adunate laolaltă, sporind neîncetat comuniunea cu El şi între noi, printr-un urcuş spiritual continuu al nostru spre trepte tot mai înalte de comuniune duhovnicească cu Hristos şi, în Hristos, cu Sfânta Treime. În Liturghie, Biserica primeşte darul unităţii "de sus", în Hristos, împlinindu-se ca Trup al lui Hristos. Fiecare comunitate locală realizează astfel şi revelează Biserica întreagă, evenimentul noului mod de viaţă care constituie mântuirea, participarea omului la viaţa vesnică. În acelaşi timp Liturghia este slujită în comuniune cu întreaga Biserică universală şi în numele întregii Biserici, pomenindu-se atât cei aflaţi departe cât şi cei adormiţi ca mădulare ale aceluiaşi Trup al lui Hristos, realizându-se astfel o unitate în timp şi spaţiu.
Fiecare credincios trebuie să înţeleagă Sfânta Liturghie
Viaţa creştină autentică nu poate fi concepută în afara Sfintei Liturghii care ocupă locul central în Biserică şi în viaţa oricărui creştin care îşi ia în serios demnitatea de mădular al Trupului lui Hristos. Dar pentru a putea participa deplin la Liturghie şi nu numai a asista este foarte important ca fiecare credincios să înţeleagă semnificaţia ei. Ca urmare, în cadrul acestei rubrici vă vom oferi o explicare sistematică a acestei slujbe esenţiale a Bisericii care este Sfânta Liturghie.
- Sfânta Liturghie - Taina Tainelor
- Câteva repere istorice: Liturghia în primele trei secole
- Câteva repere istorice: Liturghiile bizantine
- Liturghia darurilor mai înainte sfinţite
- Adunarea în Biserică
- Aducerea darurilor
- Prescura
- Vinul liturgic
- Proscomidia
- Semnificatia Proscomidiei (I)
- Semnificatia Proscomidiei (II)
- Semnificatia Proscomidiei (III)
- Binecuvântarea mare
- Ectenia mare (I)
- Ectenia mare (II)
- Antifoanele
- Rugăciunile antifoanelor
- Intrarea mică
- Trisaghionul
- Lecturile biblice (I)
- Lecturile biblice (II)
- Lecturile biblice (III)
- Lecturile biblice (IV)
- Predica
- Ectenia întreită
- Ectenia morţilor
- Ectenia catehumenilor
- Antimisul
- Rugăciunile pentru credincioşi
- Intrarea Mare
- Nimeni nu este vrednic...
- Heruvicul
- Procesiunea cu Cinstitele Daruri
- Pomenirile de la Intrarea Mare
- Punerea înainte a Cinstitelor Daruri
- Rugăciunea punerii-înainte
- Ectenia cererilor
- Sărutarea păcii (I)
- Sărutarea păcii (II)
- Crezul (I)
- Crezul (II)
- "Spre tămăduirea sufletului şi a trupului"
- Euharistia - punctul culminant şi ratiunea de a fi a Liturghiei